Quantcast
Channel: Om flygplan – helst från förr
Viewing all 165 articles
Browse latest View live

Finbesök på Skå – en Moth som flyger Cape to Cape

$
0
0

72-549 c2ca

Vid 19-tiden fredag kväll på Skå-Edeby. Johan Wiklund startar med sin deHavilland DH.60 Moth under sin sitt stora flygäventyr Cape to Cape. Han ska flyga Mothen från Nordap i Norge till Kapstaden i Sydafrika.

72-549 c2cc

Flygningen startade från Nordkap i måndags och efter mellanlandningar i Överkalix, Älvsbyn, Skellefteå, Härnösand, Gävle och Ludvika nåddes Skå-Edeby, som var slutmålet för långresans första etapp. Den fortsätter igen med start från Stockholm den 1 september. Under mellantiden kommer flygplanet att finnas på hemmafältet i Eslöv.

Det är en fantastisk resa som Johan avser göra, han vill upprepa en flygning som piloten Gösta André gjorde med en Moth redan 1929. Läs gärna mer om den flygningen hos bloggaren Lae.

Johan Wiklunds Moth är utrustad med transponder och flygningen kommer därför att kunna följas på Flightradar24 liksom på FB.


Postat i:Skå-Edeby, Veteranflyg Tagged: Cape to Cape, Skå-Edeby, Veteranflyg

Bakom en rostig hangar

$
0
0

72-549 28b

Körde bil i Avesta-trakten häromdagen och såg plötsligt en skylt till en flygplats. Visste inte att det fanns en flygplats i Avesta och bestämde mig för att åka dit och titta vid nästa tillfälle jag var i närheten. Tillfället kom idag och det visade sig vara ett idylliskt gräsflygfält, men helt folktomt och det fanns bara ett ensamt flygplan ute.

72-549 28c

Det var en Piper PA-28-140 Cherokee som stod uppställd bakom en bågformad hangar med delvis rostangripet plåttak. Även färgen på Cherokeen såg lite matt ut på sina ställen, men så är det också 45 år sedan flygplanet tillverkades.

72-549 28a

Knappade in registreringsbeteckningen på Transportstyrelsens hemsida och såg med viss förvåning att denna Cherokee inte har varit luftvärdig sedan sex år tillbaka. Utan att på något sätt vilja kritisera den för mig okände ägaren, är det ändå lite tråkigt att konstatera. För även en såpass vanligt förekommande flygplanstyp som denna borde snart stå på tur att bli kultförklarad och uppmärksammas som en flygveteran. Men många flygplan har kommit i luften igen efter många års uppehåll på marken. Låt oss hoppas att det sker även med denna Cherokee.


Postat i:Uncategorized Tagged: Avesta, Cherokee, Piper

Uppvisningsträning med Hunter-rote

$
0
0

72-549 34r2

Den kommande helgen är det flygdagar i Dala-Järna och bland deltagarna i det fina uppvisnings-programmet finns en rote med Hawker Hunter.

72-549 34r4

Under några dagar har de två piloterna Janne Andersson och Olle Norén tränat sitt uppvisningsprogram hos Västerås flygmuseum på Hässlö. På dessa två bilder ses de göra en roll åt höger.

72-549 34r1

Flygplanen är välbekanta för alla ni som följer min blogg, Jannes egen svarta Hunter T7 och den ensitsiga Hunter som tillhör Swedish Air Force Historic Flight.

72-549 34r3

Uppvisning med Hunter i rote torde vara unikt för Sverige. Men vi får inte glömma bort att det är möjligt genom att det finns en liten grupp entusiaster som mekar och flyger dessa vackra flygplan, och att de är beredda att satsa sin fritid och inte minst pengar för att det ska vara möjligt. Med risk för att bli tjatig, tycker jag att de förtjänar en stor dos uppskattning och beröm.

72-549 34r5


Postat i:Flygdagar, Fly-in m m, Hässlö Västerås, Veteranflyg Tagged: Hunter, SWAFHF, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Historien upprepar sig

$
0
0

72-549 45

Idag den 7 augusti är det exakt 30 år sedan det dåvarande arméflyget flyttade sina skolhelikoptrar av typ HKP 5B från Skavsta i Nyköping till Malmen utanför Linköping. Flytten var historisk, eftersom det då inte hade funnits något arméflyg baserat på Malmen sedan 1926. Ombaseringen skedde med flygchefen major Sören Ek i spetsen och idag fick han tillfälle att göra om flygningen. Nu som pensionär, liksom helikoptern. HKP 5B utgick ur den militära organisationen för många år sedan, men det finns två HKP 5B som ägs av Flygvapenmuseum som hålls i flygande skick en av en liten grupp entusiaster i den ideella föreningen Flygvapenmuseum Helicopter Lovers, FVMHL. Helikoptrarna är civilregistrerade men har kvar den militära färgsättningen.

72-549 4628hr

Dagens flygning genomfördes med två exemplar av vardera HKP 5B, HKP 15 och HKP 16 Black Hawk. De två sistnämnda typerna utgör idag huvudtyperna hos Helikopterflottiljen på Malmen. Numera finns det inga renodlade skolhelikoptrar inom Försvarsmakten, det närmaste man kommer är HKP 15 (Agusta-Westland A109) som även kan användas till andra uppgifter.

72-549 462816


Postat i:Flygvapnet, Helikopter Tagged: Arméflyg, Helikopterflottiljen, HKP 15, HKP 16, HKP 5, Malmen, Skavsta

Bildsvep från Örebro-flygdagen

$
0
0

72-549 50a

I lördags var det flygdag på Örebro flygplats och enligt uppgift var det cirka 3000 besökare på plats. Liksom under flygdagarna 2012 och 2013 bjöds de på ett bra uppvisningsprogram och Örebro-flygdagarna har blivit ett favoritarrangemang för min del.

Har valt ut ett dussin bilder och inleder med tre av Team 50 från Västerås flygmuseum med Niklas Eriksson i ledarflygplanet. Som tvåa flögs flygplanet SE-KYA med Tord Grönvik och Ninni Thisner ombord, trea var Curt Cronerud i sin kamouflagemålade SK 50C.

72-549t502

Nytt för i år är att flygplanen är försedda med rökaggregat, vilket effektfullt ger ett ökat visuellt intryck av Safirernas flygbanor.

72-549 50ne

Under vissa moment i Team 50:s uppvisningsprogram flyger Niklas Eriksson enskilt med sin Safir, som här i en snabb passage längs med uppvisningslinjen.

72-549 11a

Per Englund bjöd på två fina uppvisningar i avancerad flygning med sin unika BA-11.

72-54929a

Bland övriga inslag i programmet bidrog Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) med tre av sina jetflygplan. J 29F Tunnan var ett av dem, som här taxar ut till start.

72-549291

Pilot i 29:an var Olle Norén, till vardags flygingenjör i flygvapnet och på fritiden en av landets skickligaste uppvisningspiloter.

72-549 mm

Till kategorin skickliga uppvisningspiloter hör definitivt även Kjell Nordström, som vid detta tillfälle bjöd på elegant avancerad flygning med Janne Andersson Sk 16A Harvard kallad ”Mean Machine”.

72-549 325

Flygande veteraners DC-3 ”Daisy” är alltid ett trevligt inslag på flygdagar. I bakgrunden ses två HKP 5B (Schweizer 300) från föreningen FVMHL, Flygvapenmuseum Helicopter Lovers.

72-54926

Föreningens två HKP 6B Jet Ranger deltog också i uppvisningsprogrammet. Dessa fyra helikoptrar ägs av Flygvapenmuseum, men flygverksamheten med dem drivs av den ideella föreningen FVMHL med syfte att hålla en del av svensk flyghistoria levande.

72-549 35c791

Något av det jag uppskattar med flygdagarna i Örebro är att man som besökare kan komma nära de uppställda flygplanen. Den här bilden av SwAFHF:s SK 35C Draken kunde tas utan att använda teleobjektiv.

72-549 37o

Dagens häftigaste inslag i flygprogrammet? Beror nog på vem man frågar, men AJS 37 Viggen från SwAFHF är tveklöst en huvudkandidat till den benämningen. Som vanligt med Stellan Andersson vid spaken, som redan under sin tid som flygförare i flygvapnet flög uppvisningar med Viggen.

72-549 39

Den sista bilden i detta bildsvep får bli en av JAS 39C Gripen, som avslutade uppvisningsprogrammet. Flygplanet kom från F 7 i Såtenäs och flögs av flottiljens uppvisningspilot Peter Fällén.

Det verkar som att det kan bli en ny flygdag i Örebro om två år. Hoppas att det blir så.


Postat i:35 Draken, DC-3 (Tp 79), Flygdagar, Fly-in m m, Flygvapnet, Helikopter, Sk 16 - Harvard - Texan, Veteranflyg Tagged: 29 Tunnan, 35 Draken, Örebro, BA-11, DC-3, Gripen, HKP 5, HKP 6, JAS 39, Jet Ranger, Mean Machine, Safir, Sk 16, SWAFHF, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Viggen, Warbirds

Flygäventyret börjar på Barkarby

$
0
0

72-549 c2c2

Dessa bilder togs idag på Barkarby när Johan Wiklund inledde den andra etappen av sitt stora flygäventyr Cape to Cape. Här ses han handstarta motorn på sin DH 60 Moth.

72-549 c2c tx

Flygningen är en upprepning av den svenska fältflygaren Gösta Andrées flygning till Kapstaden 1929. Den flygningen inleddes från Barkarby flygfält och Johan ville göra detsamma. Därför lyckades han i ett sent skede få ett specialtillstånd för att kunna starta från det sedan flera år tillbaka stängda flygfältet.

72-549 c2c4

Starten skedde österut på det som återstår av fältets enda hårdgjorda bana. I bakgrunden syns den tidigare Hangar 5, som under det Kalla kriget användes till Flygvapnets signalspaningsflygplan.

72-549 c2c 5

Dagens etappmål var Köpenhamn och tanken är att han ska nå Kapstaden i Sydafrika den 24 oktober. Flygplanet är utrustat med transponder och flygningen kan därmed följas på flightradar24.com och naturligtvis också på FB.


Postat i:Veteranflyg Tagged: Cape to Cape, Moth, Veteranflyg

”Old Crow” i ny skepnad –”The Shark” på Sverige-besök

$
0
0

72-549 51 s5

Fotograferade en välkänd Mustang en tidig kväll i början av veckan. Piloten Janne Andersson har just svängt upp Mustangen i startriktningen på bana 01 i Västerås.

72-549 51s1

En stund efter starten anslöt Janne tillsammans med Lars Ness i Nordic Warbirds A-26 Invader.

72-549 51s4

Mustangen är samma flygplan som vi Warbirds-entusiaster känner som ”Old Crow”. Den tillhörde tidigare Nordic Warbirds och var baserad hos Västerås flygmuseum, men är sedan några år tillbaka hemmahörande i England. I sin nya skepnad med engelsk färgsättning kallas den för ”The Shark” och opereras av Boultbee Flight Academy. Nu var den i Västerås på ett tillfälligt besök. Hoppas att vi får se den i Sverige lite oftare igen.

72-549 51s3

____________________________________________________________________________________

VF_Stödmedlem 450


Postat i:Hässlö Västerås, Mustang, Veteranflyg Tagged: A-26 Invader, Mustang, Old Crow, P-51, The Shark, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Flygäventyret börjar på Barkarby

$
0
0

72-549 c2c2

Dessa bilder togs idag på Barkarby när Johan Wiklund inledde den andra etappen av sitt stora flygäventyr Cape to Cape. Här ses han handstarta motorn på sin DH 60 Moth.

72-549 c2c tx

Flygningen är en upprepning av den svenska fältflygaren Gösta Andrées flygning till Kapstaden 1929. Den flygningen inleddes från Barkarby flygfält och Johan ville göra detsamma. Därför lyckades han i ett sent skede få ett specialtillstånd för att kunna starta från det sedan flera år tillbaka stängda flygfältet.

72-549 c2c4

Starten skedde österut på det som återstår av fältets enda hårdgjorda bana. I bakgrunden syns den tidigare Hangar 5, som under det Kalla kriget användes till Flygvapnets signalspaningsflygplan.

72-549 c2c 5

Dagens etappmål var Köpenhamn och tanken är att han ska nå Kapstaden i Sydafrika den 24 oktober. Flygplanet är utrustat med transponder och flygningen kan därmed följas på flightradar24.com och naturligtvis också på FB.


Postat i:Veteranflyg Tagged: Cape to Cape, Moth, Veteranflyg

”Old Crow” i ny skepnad –”The Shark” på Sverige-besök

$
0
0

72-549 51 s5

Fotograferade en välkänd Mustang en tidig kväll i början av veckan. Piloten Janne Andersson har just svängt upp Mustangen i startriktningen på bana 01 i Västerås.

72-549 51s1

En stund efter starten anslöt Janne tillsammans med Lars Ness i Nordic Warbirds A-26 Invader.

72-549 51s4

Mustangen är samma flygplan som vi Warbirds-entusiaster känner som ”Old Crow”. Den tillhörde tidigare Nordic Warbirds och var baserad hos Västerås flygmuseum, men är sedan några år tillbaka hemmahörande i England. I sin nya skepnad med engelsk färgsättning kallas den för ”The Shark” och opereras av Boultbee Flight Academy. Nu var den i Västerås på ett tillfälligt besök. Hoppas att vi får se den i Sverige lite oftare igen.

72-549 51s3

____________________________________________________________________________________

VF_Stödmedlem 450


Postat i:Hässlö Västerås, Mustang, Veteranflyg Tagged: A-26 Invader, Mustang, Old Crow, P-51, The Shark, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Draken fyller 60 år

$
0
0

???????????????????????????????Idag den 25 oktober är det 60 år sedan Saab 35 Draken flögs för första gången. Dessa två vardags-bilder av roten ”Petter 33” som taxar ut till start på F 16 i Uppsala får symbolisera den viktiga roll som Draken hade i det svenska luftförsvaret under det Kalla kriget.

???????????????????????????????Bilderna är tagna den 21 juni 1977 och flygplanen är av den vanligast förekommande Draken-versionen, betecknad J 35F.


Postat i:35 Draken, Flygvapnet Tagged: 35 Draken, F 16, Flygvapnet

”Old Crow” i ny skepnad –”The Shark” på Sverige-besök

$
0
0

72-549 51 s5

Fotograferade en välkänd Mustang en tidig kväll i början av veckan. Piloten Janne Andersson har just svängt upp Mustangen i startriktningen på bana 01 i Västerås.

72-549 51s1

En stund efter starten anslöt Janne tillsammans med Lars Ness i Nordic Warbirds A-26 Invader.

72-549 51s4

Mustangen är samma flygplan som vi Warbirds-entusiaster känner som ”Old Crow”. Den tillhörde tidigare Nordic Warbirds och var baserad hos Västerås flygmuseum, men är sedan några år tillbaka hemmahörande i England. I sin nya skepnad med engelsk färgsättning kallas den för ”The Shark” och opereras av Boultbee Flight Academy. Nu var den i Västerås på ett tillfälligt besök. Hoppas att vi får se den i Sverige lite oftare igen.

72-549 51s3

____________________________________________________________________________________

VF_Stödmedlem 450


Postat i:Hässlö Västerås, Mustang, Veteranflyg Tagged: A-26 Invader, Mustang, Old Crow, P-51, The Shark, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Draken fyller 60 år

$
0
0

???????????????????????????????Idag den 25 oktober är det 60 år sedan Saab 35 Draken flögs för första gången. Dessa två vardags-bilder av roten ”Petter 33” som taxar ut till start på F 16 i Uppsala får symbolisera den viktiga roll som Draken hade i det svenska luftförsvaret under det Kalla kriget.

???????????????????????????????Bilderna är tagna den 21 juni 1977 och flygplanen är av den vanligast förekommande Draken-versionen, betecknad J 35F.


Postat i:35 Draken, Flygvapnet Tagged: 35 Draken, F 16, Flygvapnet

Grattis på 70-årsdagen Saab Safir

$
0
0

72-549 261

Den 20 november 1945 skrevs det flyghistoria hos Saab i Linköping. Den dagen för exakt 70 år sedan genomförde nämligen provflygaren Olle Hagermark den första flygningen med Saab 91 Safir.

De här fyra bilderna tillägnas alla de entusiaster i olika länder som ägnar tid och pengar för hålla Saab Safir flygande. Ingen nämnd och ingen glömd. Bilden ovan visar en av Flygvapnets tidigare Sk 50B, vid fototillfället ägd av Janne Andersson och flugen av Anders Jacobsen och Olle Lindelöf.

72-549 301

För närvarande finns det endast en flygande Safir av den första versionen Saab 91A i Sverige. Den ägs av Niclas Bååth och är baserad på Skå-Edeby. På bilden passeras stadsdelen Hägersten i Stockholm.

72-549 251

På Skå-Edeby finns även denna Safir, autentiskt målad som när den flögs vid Kungl. Krigsflygskolan i Ljungbyhed på 1950-talet. På bilden flygs den av ägaren Sture Friedner, som assisteras av Olle Lindelöf i högersitsen.

72-549 50

Uppvisningsgruppen Team 50 har en given plats i bloggen på högtidsdagen. Niklas Eriksson flankeras här av Tord Grönvik, Curt Cronerud och Alf Ingesson-Thor under flygdagen på Skavsta i slutet av sommaren. Något att se fram emot inför 2016.


Postat i:Skå-Edeby, Veteranflyg Tagged: Safir, Skå-Edeby, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Chieftain sparade kostnader åt Marinflyget

$
0
0

72-549 5411 Liander

Det svenska Marinflyget är mest känt för sina ubåtsjakthelikoptrar av typ HKP 4. Men använde under några år på 1990-talet även fem flygplan av typen Piper PA-31-350 Chieftain. De anskaffades för att spara kostnader på instrumentflygträningen  för erfarna HKP 4-piloter. Så här skrev jag om Chieftain i min bok Flygande försvarare, som publicerades 1993:

Det militära bruket av Cheiftain i Sverige började först 1989. Här har typen fått den militära typbeteckningen TP 54. Normalt äger försvaret all sin flygmateriel, men TP 54 utgör ett undantag. Marinen förfogar över fem plan som hyrs från ett privat företag i Göteborg.

Den viktigaste anledningen till anskaffningen av TP 54 var att låta marinens mest erfarna HKP 4-piloter öva intrumentflygning till en lägre kostnad jämfört med att flyga HKP 4. Piloter som har mer än 1000 timmars erfarenhet av HKP 4 får sin flygtidstilldelning reducerad med 20 timmar per år. I stället flyger de 35 timmar årligen i TP 54 för att få en kontinuerlig träning i instrumentflygning. Detta är lönsamt ur ekonomisk sypunkt. Kostnaden för en flygtimme med TP 54 är endast en dryg sjundedel mot motsvarande pris i en HKP 4.

Dessa flygningar med TP 54 genomförs oftast med ett nyttosyfte där intrumentflygträningen blir ett naturligt inslag. Person- och materieltransporter är vanligt förekommande, ibland även åt andra militära myndigheter.

72-549 544111 Liander

Bilderna är tagna på Bromma i början av maj 1993. Läs gärna mera om TP 54 och de olika flygplanens öden hos den flitige bloggaren Lae. Kul att han uppmärksammar den svenska militära användningen av en flygplanstyp som vi annars är vana att se flyga hos civila operatörer.


Postat i:På Bromma Tagged: Chieftain, Marinflyget, Piper, TP 54

Annandag jul hos Västerås flygmuseum

$
0
0

72-549 crubek

Att det är storhelg brukar inte hindra entusiasterna inom Västerås flygmuseum från att flyga, och det gäller ju att ta vara på möjligheterna när vintervädret bjuder på klarblå himmel. På annandag jul passade bland annat Niklas Eriksson på att flyga Janne Anderssons fina Piper Cruiser från 1946.

72-549 16p

Janne själv valde att flyga ett pass avancerad flygning med sin Sk 16B Texan kallad ”Snoopy”. En välbekant warbird för bloggens trogna läsare – och en av bloggarens absoluta favoritflygplan.

72-549fner

För många är Västerås flygmuseum synonymt med Saab Safir. För närvarande finns det fyra flygande exemplar i museihangaren, varav en flögs idag. Det var Sture Friedner som passade på flyga sin Sk 50B Safir (SE-IGK), smakfullt målad som den såg ut när den togs i bruk på Ljungbyhed 1953.

72-549 in26

Den tuffa Invadern ”Sugarland Express” flögs däremot inte idag, men är alltid imponerande ändå.

VF_Stödmedlem 400


Postat i:Hässlö Västerås, Sk 16 - Harvard - Texan, Veteranflyg Tagged: A-26 Invader, Hässlö, Piper, Safir, Sk 16, Texan, Västerås flygmuseum, Veteranflyg, Warbirds

Nykomling på Håtuna – en Sk 16 Harvard

$
0
0

72-549 2911

Här ses det senaste nytillskottet på Håtunaholm – en Sk 16A Harvard. Som synes ett renoveringsprojekt av det större slaget och ägaren Stefan Sandberg framhåller med eftertryck att det är ett mycket långsiktigt projekt.

72-549 2912

Flygplanet är byggt i Kanada under andra världskriget och ett av de 100 exemplar som det svenska Flygvapnet köpte ur kanadensiska överskottslager 1946. Året därpå togs just denna Sk 16 i tjänst vid F 5 i Ljungbyhed, gulmålat med nummer 29 på fenan. Under 1950-talet överfördes flygplanet, nummer 16029, till F 17 i Ronneby där det flögs fram till 1969 då det kasserades. Av okänd anledning blev det aldrig skrotat och har senare under många år varit i privat ägo.

Nu är målet att flygplanet ska göras flygande igen, även om det är många års arbete innan renoveringsarbetet är klart. Stefan Sandberg önskas all framgång med jobbet!

Och förresten, är det någon som råkar ha två Sk 16-stolar över? I så fall förmedlar jag gärna kontakten med Stefan.

 

 


Postat i:Flygvapnet, Håtunaholm, Renoveringsprojekt, Sk 16 - Harvard - Texan Tagged: Flygvapnet, Håtunaholm, Sk 16, Warbirds

Glädjande nyhet – Flygvapenmuseums DC-3 rustas upp

$
0
0

72-549 FVMdc3a

Det flesta flygmuseer världen över har gemensamt att de lider av ständig brist på hangarutrymme och Flygvapenmuseum på Malmen är inget undantag. Det sliter naturligtvis hårt på museiföremålen som tvinga förvaras utomhus, vilket ibland i ett flyghistoriskt perspektiv kan få beklagliga konsekvenser. Ett exempel är museiledningens val för några år sedan att skrota den första Viggen, som skadats av att ha stått utomhus under flera decennier.

På bilden ovan ses Flygvapenmuseums Tp 79 (DC-3) och Tp 52 Canberra, två flygplan som stått ute sedan 1981 respektive 1974, vilket som synes har satt sina spår. Men nu är det ändring på gång. Igårupptäckte jag nämligen på en blogg publicerad av Flygvapenmuseum att Tp 79:an ska rustas upp. En glädjande nyhet som presenteras av Torsten Nilsson, chef för museets samlingsenhet. Läs gärna hans inlägg genom att klicka på denna länk. Där framgår även att Flygvapenmuseum söker frivilliga som vill hjälpa till att återställa flygplanet till fint utställningsskick.

72-549 C77 b

Den här bilden visar samma Tp 79, fotograferad på Bromma i februari 1974. Flygplanet flögs då av transportflygdivisionen på F 3 och hade Malmen som hemmabas. Denna Tp 79, nummer 79007, blev senare den första att tas ur tjänst när avvecklingen av typen påbörjades. Den sista flygningen med den gjordes i oktober 1981.

Kul om flygplanet kan återfå delar av detta utseende, med orange färgfält på kroppen och vingarna – men gärna med flottiljsiffra 8 i stället för 3 och S.t Erik-emblem på nosen. Flygplanet tillhörde nämligen under större delen av tiden i Flygvapnet just F 8 på Barkarby.

72-549 k08

I sammanhanget kan nämnas att även den Tp 83 Pembroke som förvarats utomhus sedan 1976, började renoveras under 2014. Flygplanet var trots alla år under bar himmel i förhållandevis gott skick. Även här har merparten av arbetet utförts av frivilliga, under ledning av museets flygtekniker Per Björkqvist.


Postat i:DC-3 (Tp 79), På Bromma, Renoveringsprojekt Tagged: DC-3, F 3, Flygvapenmuseum, Malmen, Museiflygplan, Tp 52, Tp 79, Tp 83

På kvällsbesök i Hagaparken

$
0
0

72-549 4s Peter Liander

Två bilder från en kall januarikväll 1977. En av Flygvapnets räddningshelikoptrar av typ HKP 4A står uppställd i Hagaparken i Solna. På andra sidan E4:an ligger Karolinska sjukhuset dit helikoptern just transporterat en patient.

Jag och min kompis Hasse upptäckte helikoptern av en händelse när vi åkte i hans bil på E4:an. Vi stannade till och passade på att ta några bilder, men det var inte så enkelt i mörkret. Hasse plockade fram en jeep-dunk ur bagageluckan och den fick duga som stativ. Som synes blev resultatet ”sådär”, men det var värt några försök att hålla kameran stilla mot dunken för att kunna använda en tillräckligt lång exponeringstid.

72-549 4c Peter Liander

Helikoptern är märkt med flottiljsiffra ”8”, vilket är lite anmärkningsvärt eftersom F 8 på Barkarby lagts ner några år tidigare. Har för mig att flygräddningshelikoptrarna från F 8 därefter var baserade på Berga under en tid, förhoppningsvis minns någon läsare bättre. Under många år hade F 8, och senare även F 17 i Ronneby, en HKP 4 baserad i Visby och jag tror att just denna helikopter kom från Gotland vid detta tillfälle.

Flygvapnets HKP 4 ersattes senare av HKP 10 Super Puma, en helikoptertyp som nyligen pensionerats. Tror att jag ska plocka fram några bilder av dessa till ett framtida tillfälle.


Postat i:Flygvapnet, Helikopter Tagged: Flygräddning, Flygvapnet, FRÄD, Hagaparken, HKP 4

Skå veterandag 2016

En Tiger Moth flyttar till Skå-Edeby

$
0
0

72-549 amr1

Lagom inför årets veterandag på Skå-Edeby flygfält har det flyttat in en till Tiger Moth, så nu är ordningen återställd igen. Vadå ordningen återställd kanske någon undrar? Jo, det har under många år funnits minst två Tiger Moth baserade på Skå, men sedan förra våren har det bara funnits en eftersom Niclas Bååths flygplan kallat ”Elsa” flyttade till Västergötland. Nyligen anlände dock en riktig Tiger Moth-klassiker, det är den framlidne Mats Roths tidigare flygplan med den passande registreringsbeteckningen SE-AMR som har fått ny ägare.

72-549 amr2

Flygplanet är licenstillverkat i Sverige av ASJA och levererades till Flygvapnet på sommaren 1935, där det fick nummer 517.

72-549amr3

Den nya ägaren heter Henrik Lundh, som på bilden just har landat på Skå efter att ha hämtat hem flygplanet från vinterförvaringen på annan ort. De som känner till Henrik vet att han sedan länge har en annan Tiger Moth i sin hangar, SE-AMY. Men det flygplanet har nu fått ny ägare och flyttat till en av grannhangarerna.

72-549 hluk

Den nya ägaren heter Ulf Källman, till höger på bilden som är tagen idag när Henrik Lundh symboliskt överlämnade loggboken för SE-AMY.

72-549 amy

Ulf Källman är redan igång och flyger med glädje sitt nyförvärv. Kul att det finns entusiaster som aktivt värnar om att hålla vårt flyghistoriska kulturarv levande.


Postat i:Skå-Edeby, Veteranflyg Tagged: Skå-Edeby, Tiger Moth, Veteranflyg
Viewing all 165 articles
Browse latest View live